Harry Potter

Verweer tegen de Zwarte Kunsten

Lessen voor Dreuzels

Dag allemaal! Ik weet dat professor Sneep tegenwoordig de leraar Verweer Tegen de Zwarte Kunsten is op Zweinstein, maar speciaal voor jullie zal ik nog een keer les geven! Mijn naam is Remus Lupos en een aantal jaar geleden heb ik ook echt lesgegeven op Zweinstein.

Goed, laten we beginnen! Vandaag behandel ik een spreuk die ontzettend moeilijk is, maar die wel ontzettend nuttig kan zijn. Zijn jullie er klaar voor? Dan beginnen we met de Patronusbezwering en de Dementors!
Eerst gaan we het hebben over Dementors.
Dementors zijn misschien wel de ergste wezens die je tegen kunt komen. Niet voor niets bewaken ze Azkaban! Dementors zijn blind. Ze zien dus niet het onderscheid tussen een Duistere tovenaar en een onschuldige ziel!
Dementors zijn gekleed in lange zwarte mantels. Hun handen zijn grijsachtig, slijmerig en bedekt met allemaal zweren. Dementors zuigen al het geluk uit hun omgeving op. Wanneer je in de buurt van een Dementor komt, herbeleef je het ergste wat je ooit hebt meegemaakt.
Voor Dreuzels zijn Dementors onzichtbaar, maar ze kunnen hun aanwezigheid wel voelen. Zij zien echter alleen de mist die ontstaat wanneer Dementors zich voortbewegen.
Het allerergste wat een Dementor kan doen, is iemand 'kussen'. De Dementor zuigt dan iemands ziel op door zijn kaken op de mond van zijn slachtoffer te klemmen. De kus van de Dementor is niet dodelijk, het is erger. Na de Kus leeft je lichaam gewoon verder, maar het lichaam is niet meer dan een leeg omhulsel.
Er is één spreuk die een Dementor kan verjagen. Daar gaan we het nu over hebben.

De Patronus bezwering die ik jullie nu ga proberen te leren is uiterst geavanceerd. Het is ver boven SLIJMBAL-niveau. Maar ik denk dat jullie het wel aankunnen.

Een Patronus is een positieve, beschermende kracht. Het is een projectie van precies die dingen waar een Dementor van leeft: hoop, geluk, verlangen om te overleven etc. Maar in tegenstelling tot gewone mensen kan een Patronus geen wanhoop voelen en kan een Dementor hem dus ook niet deren. De Patronus bezwering is de enige spreuk die je kan beschermen tegen Dementors. Oh, en ook tegen Stik-De-Moord. Maar daar hebben we het nu niet over, als jullie meer over dit dier willen weten, moeten jullie dat maar aan Hagrid vragen. De Patronus is een soort anti-dementor die als een schild fungeert tussen jou en de Dementor.
Elke Patronus is uniek voor de tovenaar die hem oproept. Je kunt een Patronus oproepen door middel van een spreuk, die alleen maar werkt als je je uit alle macht concentreert op een uitzonderlijk gelukkige herinnering. Dit moet echt een uitzonderlijk gelukkige herinnering zijn! Anders is je Patronus niet sterk. En wanneer je concentratie wordt verbroken, verdwijnt ook je Patronus.
De spreuk luidt als volgt: Expecto Patronum. Zullen we die even met z'n allen herhalen, zodat we 'm goed weten? EXPECTO PATRONUM!
Hebben we dat? Oké, concentreer je nu op die hele gelukkige herinnering. Laten we het proberen: Expecto Patronum!

Moeilijk hè? Tsja, dat had ik al aan het begin verteld. Zelfs veel afgestudeerde tovenaars hebben er nog moeite mee. Het is een kwestie van gewoon heel veel oefenen en een hele gelukkige herinnering!

Oh, ik heb ook nog wel een leuk weetje voor jullie! Expecto Patronum is afgeleid van het Latijn. Letterlijk betekent het: ik verwacht een beschermheer. Dat omschrijft dus precies wat de spreuk doet!
Huiswerk?
Oefenen! Misschien dat jullie dan in een volgende les al een mooie Patronus kunnen oproepen! Ik verwacht van niet, maar het is uiterst handig om deze bezwering te beheersen!
Maak simpel je website Eigen site maken